perjantaina, huhtikuuta 22, 2005

Lahjontaa ja läksiäislahjoja

Eilen vietimme toisia ja samalla viimeisiä läksiäisiä, tällä kertaa työpaikan järjestämiä. Nyt on viimeisetkin puheet pidetty ja läksiäislahjat saatu. Kaksi päivää jäljellä tässä maassa, sen jälkeen lennämme viikoksi Tansaniaan työmatkalle, muutamaksi päiväksi Sansibarille lepuuttamaan hermoja ja sitten kotiin, tai siis Suomeen. Nyt täytyy olla tarkkana siinä, miten aikansa käyttää: mitkä muutto- ja työasiat on vielä pakko hoitaa, missä ravintoloissa on haluamme vielä käydä, ketkä pitäisi vielä nähdä...

Villiä menoa viimeisissä läksiäisissä.

Onneksi tilanne on suhteellisen hyvin hanskassa, suurin helpotus tässä kaaoksessa taisi olla rahdin lähteminen kohti Suomea toissapäivänä (vaikka se tarkoittikin Sambian-kodin viimeistenkin rippeiden - erityisesti stereoiden ja cd-levyjen - purkamista, pakkaamista ja poislähettämistä). Rahtifirmassa törmäsin mielenkiintoiseen pähkinään: voiko tavallinen asiakas lahjoa yksityisen firman työtenkijöitä? Vaakamme toimi huonosti, ja siksi noin 200 kilon lähetyksessä oli 26 kiloa enemmän kuin sain lähettää työnantajani piikkiin. Eipä hätää, firman työntekijä auttoi merkkaamalla rahtikirjaan väärän painon, ja saimme näin 300-400 euron alennuksen kuriirimaksusta (ja päälle vielä tunnetun kansainvälisen rahtifirman t-paidan, mukin, ja sateenvarjon, "ettemme unohtaisi Sambiaa").

Annoin työntekijöille ruhtinaallisen tipin, sen toivossahan he antoivat "alennuksen" ja promootiokrääsät, mutta oliko se lahjontaa? Jos valtion palveluksessa olevat poliisi antaa rahan toivossa ylinopeussakon anteeksi, niin rahan antamista on turha yrittää kutsua "tippaamiseksi", mutta kaipa yksityisen firman työntekijä voi antaa asiakkaalleen alennusta niin paljon kuin huvittaa? Ja siitä voi antaa "tippiä", ihan niin kuin esimerkiksi ravintolassa, jossa tarjoilijaa voi tipata hyvästä palvelusta?

Yleensä olen välttänyt lahjusten maksamista, mutta tällä kertaa tulkitsin tämän siis hieman erikoislaatuiseksi tippaamiseksi. Kohta ei ole enää tarvetta vaivata päätään tällaisilla asioilla, olemmehan palaamassa maailman yhdenneksitoista korruptoituneimmasta maahasta maailman vähiten korruptoituneeseen maahan.