tiistaina, tammikuuta 31, 2006

Myydään vähän käytetty ideologia

Pakko jatkaa vaalibloggaamista vielä yhden postauksen verran.

Mainostoimosto Bob Helsingin edustaja harmittelee vaalitulosta päivän Taloussanomissa. Hänen mukaansa Niinistön erinomaisesti hoidettu kampanja ei sujunut riittävän hyvin, sillä Niinistö ei voittanut vaaleja.

Niinistöä "tuotteeksi" kutsuneella mainosmiehellä on mielenkiintoinen näkökulma demokratiaan: kun äänestäjien enemmistö valitsee vaaleissa tarjolla olevasta kahdesta poliittisesta linjasta toisen, niin tappiolle jääneen osapuolen ongelma ei ole politiikan sisällössä, vaan siinä ettei vaihtoehtoa markkinoitu kansalle riittävän hyvin. Jos olisi markkinoitu paremmin, niin kansalla olisi erilaiset mielipiteet ja tuote olisi mennyt kaupaksi.

Kaipa mainostoimisto on ainakin osittain oikeassa, sillä tiedän monia, jotka punnitsivat valintaa Halosen ja Niinistön välillä aidosti ja pitkään. Ehdokkaiden poliittiset linjat olivat nokkelista vaalisloganeista huolimatta sen verran selkeät ja erilaiset, että jos valinta olisi perustunut pelkästään ehdokkaiden mielipiteisiin, niin jokaisen suomalaisen luulisi löytäneen mieleisensä vaihtoehdon ilman hetkenkään miettimistä.

Eli jos vastakkainasettelun aika on todella ohi, niin se johtuu siitä ettei ehdokkaiden mielipiteillä ole enää väliä.

2 Comments:

Blogger Svanhild said...

Pakko myöntää, että Halosen kampanja oli monin verroin kotikutoisempi kuin Niinistön. Alkaen ihan vaalimainosvalokuvasta, joka oli Halosella ihan kauhea.

Toisaalta elitistisen oloiset "Cafe Niinistöt" vetosivat ainakin minuun huomattavasti vähemmän kuin Halosen vaalimökit. En tosin käynyt kummassakaan;)

Minä odotan innolla seuraavia presidentinvaaleja, koska silloin minun ei luultavasti tarvitse olla paniikissa, vaan voin oikeasti keskittyä nauttimaan jännityksestä.

8:37 ap.  
Blogger Janne said...

Sama juttu täällä: ensi pressanvaaleissa ei taatusti ole voitosta taistelevaa ehdokasta, jonka puolesta tulisi panikoitua siinä määrin kuin tällä kertaa. Maailmanparantajan ei tarvinne ääneen sanoa, kummasta ehdokkaan puolesta tuli panikoitua ;)

9:30 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home