perjantaina, toukokuuta 13, 2005

Outoja ja hassuja ihmisiä

Olen käynyt muutamaan otteeseen Itäkeskuksen kauppakeskuksessa, ja hätkähdän edelleen ihmisjoukoissa liikkuessani ihmisten kummallista ulkonäköä. Lusakan ulkkaripiiri koostuu nimittäin melko homogeenisistä ihmisistä: säällisesti ja sovinnaisesti pukeutuvista virkamiehistä ja -naisista. Joku ehkä pukeutuu muodikkaammin kuin toinen, mutta periaatteessa kaikki ovat, jolleivät nyt aivan samasta puusta veistettyjä, niin sukulaispuista ainakin.

Myös sambialaisten pukeutuminen on yhdenmukaista. Vaihtoehtoja on periaatteessa kaksi, ainakin naisilla. He voivat pukeutua joko perinteiseen chitenge-asuun tai länsimaisen jakkupukumuodin mukaan. Kummin hyvänsä, tyyli on naisellinen. Miehet taas pukeutuvat kauluspaitoihin ja suoriin housuihin. Köyhässä maassa vaatteet eivät kerro aatteesta, vaan viestivät käyttäjän vauraudesta.

Kenelläkään ei Lusakassa ole anilliininpunaista tukkaa eikä hakaneuloin koristeltuja pöksyjä, Sambiassa ei näe gootteja eikä punkkareita. Satunnaisia, hetken maassa viivähtäviä kehitysmaahippejä sentään silloin tällöin.