perjantaina, tammikuuta 06, 2006

Hyvää uutta vuotta 2008

Sambialaiset ovat kirjaimellisesti aikaansa edellä: vuosi sitten maan kansallinen sähköyhtiö julkaisi televisiossa mainosrallatuksen, jossa kansalle toivotettiin hyvää uutta vuotta 2007. No, eihän se parista vuodesta kiinni ole.

Muun maailman tiedotusvälineet olivat silloin täynnä pelkkää tsunamia. Meillä tapahtumia seurattiin netistä, sillä paikallisissa uutisissa tsunami huomattiin mainita muistaakseni kolme päivää tapahtuman jälkeen, eikä seuranta ollut sen jälkeenkään hääppöistä. Siellä päin maailmaa kun on noita katastrofeita ihan omasta takaa, eikä Thaimaan lomakohteissa tainnut olla ainuttakaan sambialaista.

Heti tsunamin jälkeen kuvittelin olleeni nokkela, kun vertasin hyökyaallon uhrilukuja arkipäiväisen köyhyyden aiheuttamiin kuolemiin Afrikassa.

Nykyään kaikki Afrikan ongelmat köyhyydestä lukutaidottomuuteen ja äitiyskuolleisuudesta malariaan ovat "hiljaisia tsunameita". Nämä Lusakan Soweto marketin katulapset ovat aids-tsunamin sekä Maailmanpankin ja IMF:n määräämän liberalisaatio-tsunamin uhreja.
























































Pojat sulattavat keräämistään muovipusseista jalkapalloja.