keskiviikkona, joulukuuta 07, 2005

Maailmanparannusta kävelysauvoilla ja mp3-soittimilla

Kirjailija-teologi Jaakko Heinimäki arvostelee Metro-lehden kolumnissaan nuoria, jotka kampanjoivat eduskunnan säätämää tekijänoikeuslakia vastaan muun muassa blogeissa. Heinimäki näyttää pitävän tekijänoikeuskampanjoitsijoita itsekkäinä, sillä he puolustavat omia mp3-soittimiaan sen sijaan, että he nousisivat barrikadeille oikeasti Tärkeiden Asioiden ja Suurten Vääryyksien takia. "Millään muulla ei ole mitään väliä, kunhan ette koske korvalappustereoihini", Heinimäki ilkkuu.

En osaa ajatella, että tekijänoikeuskampanjointi ja maailmanlaajuisten vääryyksien vastustaminen sulkisivat toisensa pois. Itselleni tekijänoikeuskampanjoinnissa on oleellista se, että tavalliset ihmiset osoittavat vihdoinkin olevansa kiinnostuneita kansanedustajiensa tekemisistä. Vielä tärkeämpää on se, että tekijänoikeuskampanjoitsijat ovat tehneet blogeista kanavan, joiden kautta eduskuntaan voivat vaikuttaa myös ne, jotka eivät toimi esimerkiksi kansalaisjärjestöissä.

Tuore Vahtikoira.net -sivusto on loistava esimerkki uudenlaisesta kansalaisvaikuttamisesta. Tekijöidensä mukaan sivusto sai alkunsa siitä, miten tekijänoikeuslaki runnottiin läpi ja miten asiaa käsiteltiin valtamediassa. Turhautuneet bloggaajat panivat pystyyn sivuston, joka vahtii eduskunnan päätöksentekoa bloggaajien tärkeänä pitämien teemojen osalta. Tekijät haluavat tarjota äänestäjille mahdollisuuden valita kansanedustajansa konkreettisten tekojen pohjalta - esimerkiksi vaalikoneissahan ehdokkaat valikoituvat pelkkien puheiden perusteella.

Vaikka blogeissa ei juuri kampanjoida nälän poistamiseksi maailmasta, ihmiset ovat kiinnostuneita myös maailmanparannusteemoista. Ainoa ongelma on se, että näiden teemojen parissa työskentelevät järjestöt ja aktivistit eivät ole vielä huomanneet, minkälaisia vaikuttamismahdollisuuksia blogit ja netti voivat tarjota vallanpitäjien vahtikoirille.

Aloitetaanpa aukon paikkaaminen vahtimalla muuatta globaaliasiaa tässä. Maailman kauppajärjestö WTO kokoontuu ensi viikolla Hong Kongiin jatkamaan niin sanottua Dohan kehityskierrosta, jonka tavoitteena on pitää huolta siitä, että maailmankauppa edistää köyhyyden poistamista maailmassa. Ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministerimme Mari Kiviniemi tukee Hong Kongissa kehitysmaita osallistumalla sauvakävelyä mainostavaan tapahtumaan. Murtuvatko maailmankaupan köyhyyttä ylläpitävät rakenteet siis sillä, että WTO:n jäsenet tutustuvat suomalaisen firman tekemiin kävelysauvoihin?