torstaina, marraskuuta 24, 2005

Blogosafrica

Ulkomaailman tapahtumien seuraaminen on suomalaisia lehtiä lukemalla yhtä tuskaa, sillä niiden ulkomaanuutiset syntyvät Reutersin listaa suomeksi kääntämällä. Vain murto-osa uutisista on toimittajien omaa raportointia paikan päältä.

Pambazukan julkaisema Afrikkalainen blogilista tarjoaa oivan lisän listaamalla blogeja, joissa on tavallisten afrikkalaisten omakohtaisia havaintoja elinympäristöstään, sekä blogeja, jotka keräävät Afrikka-tietoa niin tiedotusvälineistä kuin muistakin lähteistä. Tämän viikon poiminnoista löytyy muun muassa seuraavaa:

Black Looks kertoo Ugandalaisesta lesbo- ja homoaktivistista, joka on pakoillut nelisen kuukautta maansa turvallisuusviranomaisia. Aktivisti painui maan alle, kun turvallisuusjoukot hyökkäsivät hänen kotiinsa ja pidättivät hänen kenialaisen vieraansa. Nyt hän on päättänyt haastaa hyökkäyksestä vastuussa olleen viranomaisen oikeuteen kiinnittääkseen huomiota Ugandan lesbojen ja homojen kohtaamiin ihmisoikeusrikkomuksiin.

Ayaan Hirsi Ali on somalialainen nainen, joka tuli Hollantiin pakolaisena ja eteni kansanedustajaksi. Hän on tällä hetkellä ympärivuorokautisessa henkivartioinnissa, sillä hän teki elokuvaohjaaja Theo van Goghin kanssa kanssa islamia kritisoineen lyhytelokuvan, jonka takia van Gogh murhattiin viime vuonna. Suojeluntarve ei tule ainakaan vähenemään. Hirsi Alille omistettu hollantilaisblogi kertoo, että seuraavaksi Hirsi Ali tekee filmin homoseksuaalisuudesta islamissa.

Coalition for Darfur on lähinnä Darfurin väkivaltaisuuksista kertova blogi. Tällä viikolla blogi raportoi YK:n lisäävän toimintaansa Lord´s Resistance Armyn terrorisoimassa Pohjois-Ugandassa, jossa on tarkoitus tuoda apua kahdelle miljoonalle pakolaiselle. (Olen muuten aina ihmetellyt, miksei LRA:n kohdalla puhuta kristityistä terroristeista, samaan tapaan kuin al-Qaidasta puhutaan islamilaisina terroristeina.)

Egyptiläinen The Big Pharaoh sanoo, että islamistien menestyminen kotimaansa vaaleissa antaa Geroge W. Bushille miettimisen aihetta. Kirjoittaja kommentoi Reutersin uutista, joka toteaa Egyptin islamistien menestyneen Yhdysvaltojen toiminnan takia ja kertoo jenkkien harkitsevan nyt pikaiseen demokratiaan siirtymisen mielekkyyttä Egyptissä.

Big Pharaoh katsoo, että jenkkien vähentynyt hinku tyrkyttää demokratiaa pikavauhdilla on hyvä uutinen. "Olen aina puhunut hitaan demokratiaan siirtymisen puolesta Egyptissä. Toisin sanoen, hallitusta tulisi painostaa, jotta se avautuisi vähän kerrallaan. Pikainen demokratia ja heti järjestettävät vaalit eivät ole välttämättä paras tie eteenpäin."

Kiinnostavaa, sillä Irakin kohdalla jenkit ovat olleet vähän eri linjoilla...

Kenialainen bloggari (niitä on muuten paljon) Mshairi, "runoilija", bloggaa runouden, Afrikan naisten ja monen muun asian lisäksi maansa perustuslakivaalista, josta on raportoitu pikku-uutisina myös Suomessa.

Sambia-uutisia ei löytynyt Pambazukan blogilistalta ainakaan pikaisella etsimisellä. Mikä pahinta, sähköpostiini ei ole tullut uutista sambialaisen Gracen nykyisestä olinpaikasta. Hänen syyskuussa kuolleen aviomiehensä sukulaiset ovat ratkaisseet perinnönjako-ongelmat häätämällä Gracen ja hänen viisi 3-14-vuotiasta lastaan pois kodistaan. Kirjoitin Gracelle kirjeen, joka lähtee sambialaisen kollegan mukana kohti lesken (toivottavasti ei entistä) kotikylää ensi sunnuntaina.