sunnuntaina, joulukuuta 04, 2005

Kapitalismi voittaa

Maailman toimimattomin esine -kisan finaaliin on päässyt kaksi tasavahvaa tuotetta. Toinen on mitvitiltä löytämäni neuvostoliittolainen perseenpäristin, joka ei mene perseeseen eikä pärise. Toinen on minun imurini.

Vedonlyöntitoimistot antavat pienimmän kertoimen Severin-merkkiselle imurille, joka ostettiin perheeseemme toukokuussa. Vehkeessä on kyllä muuten kaikki imurilta vaadittavat ominaisuudet, mutta valitettavasti se ei ime. Esimerkiksi talvikenkien mukana eteiseen tulevan hiekoitushiekan imuroiminen käy näin näppärästi: otetaan suutin irti ja laitetaan imurin putki erikseen jokaisen kivenmurun päälle, jolloin kivet imeytyvät juuri ja juuri putkeen. Imuteho ei kuitenkaan riitä nostamaan kiviä putkesta pölypussiin saakka, joten tässä vaiheessa on otettava painovoima avuksi: kun kivensiru on putkessa, putki nostetaan kohti kattoa, jolloin kivensiru valuu alas pölypussiin. Toinen pieni heikkous on se, että mikä tahansa pölyä kiinteämpi ja klemmaria suurempi esine tukkii putken, jolloin imu loppuu kokonaan.

Siivouspäivän kunniaksi vertailen hieman yhteiskuntajärjestelmiä, jotka ovat tuottaneet nämä erinomaiset vempaimet:

Perseenpäristimen toimimattomuushan johtuu siitä, että sosialistisessa perseenpäristintehtaassa työntekijöiden liksa juoksi ihan siitä riippumatta, kuinka laadukkaita päristimiä he valmistivat tai kuinka hyvin ne kävivät kaupaksi. Päristimiä ei valmistettu siksi, että niillä olisi ollut kysyntää, vaan siksi että niiden valmistaminen oli kirjattu viisivuotissuunnitelmaan.

Imurini on vakuuttanut minut siitä, että ikuista talouskasvua tavoitteleva kapitalismi on vihdoinkin ottanut sosialismin kiinni kyvyssä tuottaa kelvottomia tavaroita. Kapitalistiset imurit kannattaa tehdä mahdollisimman halvalla, sillä pienemmät tuotantokustannukset takaavat valmistajalle suuremmat voitot. Halvalla tehdyt imurit menevät myös nopeammin rikki, ja rikkimenneen imurin tilalle täytyy ostaa uusi. Muovia vaan metallin tilalle joka värkkiin, niin johan kiihtyy talouskasvu. Mainonnalla varmistetaan se, että huonoille tuotteille riittää kysyntää.

Nyt on näköjään tultu siihen pisteeseen, että kaupassa voidaan myydä semmoisiakin imureita, jotka eivät toimi edes uutena. Kauan eläköön kapitalismi!