maanantaina, heinäkuuta 18, 2005

Ikuiset viuhahtajat

Sambiassa asuva ystävämme kertoi taannoin hauskan anekdootin nuoresta sambialaisnaisesta, joka sai hepulin nähdessään Espalla Kolmen sepän patsaan. Filmiä paloi ja nauru oli hersyvää, kunnes samaan seurueeseen kuulunut vanhempi sambialainen hätisti nuoren naisen moisen siveettömyyden ääreltä. Epäilemättä Sambiassa tarinoidaan edelleen hulluista suomalaisista, jotka ovat pystyttäneet pääkaupungin keskeisimmälle paikalle kolme jättikokoista miestä pippelit paljaina.

On tietysti hassua että joku nauraa alastomille patsaille, mutta entäs niiden pystyttäminen? Tekivätkö entisaikojen sepät työtä nakuina? Juoksiko Paavo Nurmi voitosta voittoon munasillaan?

Viuhahtajan patsas.

Ilmeisesti patsaiden kuuluu olla alastomia ollakseen vakavasti otettavaa taidetta. Laadukkaan taiteen ystävänä ehdotan täten, että myös valtionpäämiesten ja ennen kaikkea Mannerheimin patsas tehtäisiin uudestaan nakuversiona. Olen varma, että alaston, hyväkroppainen sotapäällikkö uskollisen ratsunsa selässä toisi maallemme kosolti julkisuutta ja tuplaisi Helsingin matkailijamäärät. Sitä paitsi semmoinen sopisi mainiosti nykytaiteen museon eteen.