keskiviikkona, heinäkuuta 13, 2005

Hellettä ja hikeä

Tänään varustauduimme matkaan Sambian lipuin ja suuntasimme Käpylään. Siellä nimittäin pelataan Helsinki Cupin otteluita, tänään muun muassa sambialainen Kicking Aids Out vastaan helsinkiläinen IF Gnistan.



Saavuimme paikalle hieman ennen ottelun alkua, ja pojat vielä lämmittelivät kentän laidalla. Tanssien, kuinkas muuten, sambialaisia kun ovat.

Olo oli porottavassa auringossa hassun kotoisa, selkä hikeä valuen ja silmät kirkkaassa auringonpaisteessa kirvellen. Oli sykähdyttävää kuulla tuttu englannin aksentti ja haistaa sambialainen hiki. Ihmisten ominaishaju on Sambiassa erilainen kuin täällä, tiedä sitten mistä se johtuu, pesemättömyydestä, deodorantin puutteesta vai vain siitä, että ihmiset täällä haisevat vain hajustelta. Mutta oudosti haju on nyt tuttu ja kotoisa, vaikka toisinaan Lusakassa tuntui, ettei millään kykene hengittämään minibussissa, joka oli ahtautunut täyteen hikisiä ihmisiä.

Asettauduimme kentän laidalle ja kaivoimme lippumme esiin. Pelaajat havaitsivat Jannen Sambian maajoukkuepaidan ja saimme osaksemme hyväksyviä huutoja, samoin lippuja liehuttaneet mzungu (=valkonaama) -kakarat herättivät huomiota. Pelijännitys tarttui minuunkin, ja kun KAO teki vihdoin ja viimein ensimmäisen maalinsa, huusin ja hypin niin kuin kentänlaidalla kai kuuluukin.