torstaina, heinäkuuta 14, 2005

Helle sitä, helle tätä

Melkein aina kun tässä maassa on helle, tiedotusvälineitä vaivaa samaan aikaan lomien aiheuttama uutispula. Niinpä meille kerrotaan vuodesta toiseen samat kesäjutut: sydänvaivaisilla ja muilla heikkokuntoisilla on nyt hankalaa, työteho laskee tutkimusten mukaan x prosenttia per kohonnut lämpöaste, vettä pitää muistaa juoda tarpeeksi, huvipuistoissa riittää väkeä, Helsinki Help -turistineuvojat partioivat pääkaupunkimme keskustassa ja mansikanpoimijat ovat etupäässä ulkomaalaisia. Tässäpä "skuuppi" (piti lisätä lainausmerkit, sillä Sanna ei ymmärtänyt vitsiksi) Suomen kaikille kesätoimittajille: ainakaan minun silmiini ei ole osunut tänä suvena vielä yhtään juttua siitä, että helteet nostavat jäätelönkulutusta.



Jos suomalaiset työsuojelumääräykset kuumuudessa työskentelemisestä olisivat voimassa Sambiassa, koko maan pitäisi laittaa lappu luukulle moneksi kuukaudeksi joka vuosi. Siksipä oli jonkinmoinen yllätys, että Suomen lempeä kesä voi tuntua tukalalta myös meille Sambiasta palanneille. Syy valkeni, kun ihmettelimme asiaa muiden Sambia-veteraanien kanssa: Suomessa aurinko on niin harvinaista herkkua, että täällä vietetään helteellä aikaa auringossa niin paljon kuin mahdollista. Sambiassa hullukaan ei kärvistele päiväsaikaan auringossa, ellei ole aivan pakko.

Kun kävin Sambiasta Suomessa lomilla tai työmatkoilla, ihmiset ihmettelivät aina ihoni kalpeutta. Vasta vähän ennen muuttoa sain kaveriltani hyvän neuvon, miten jatkuviin kuin sä oot noin valkoinen -kyselyihin voi vastata: ei se aurinko baariin paista.