maanantaina, marraskuuta 07, 2005

Narsistista itsetehostusta

Sattuipa silmiini pari kiinnostavaa näkemystä blogeista.

Metro-lehden kolumnisti Jouni Tervo päivitteli Hesarin blogi-intoilua ja ihmetteli, miten merkittävä tiedotusväline voi päästää yksittäiset toimittajat puhumaan lehden nimissä mitä huvittaa. Kolumnissaan toimittaja liittyy niiden kollegoidensa joukkoon, jotka lyttäävät koko blogi-ilmiön laajemminkin. Hänen mukaansa blogit ovat "ylinarsistisen aikakauden itsetehostuksen väline, jolla omat pienet ajatukset kanavoidaan suuren yleisön tirkisteltäviksi".

Ymmärtääkseni bloggaaminen on pänninyt kyseistä henkilöä aiemminkin. Hän erosi hiljattain journalistiliiton asiamiehen tehtävästä, ja Mediaviikon mukaan viimeinen niitti erossa saattoi olla bloggarien käynnistämään arvostelu journalismin päivät -tapahtumasta, joka oli arvon kolumnistimme vastuulla.

Maailmanpankin Tim Harford and Pablo Halkyard väittävät puolestaan kirjoituksessaan, että blogit voivat muuttaa maailmaa myös kehityksen ja köyhyyden vastaisen taistelun osalta. Kansalaisjärjestöt ja aktivistit käyttävät blogeja kampanjointi- ja lobbausvälineenä: esimerkiksi Maailmanpankin johtajavalintarulettia seurattiin kuulemma jopa Maailmanpankin sisällä riippumattomasta ja pankkia kritisoivasta worldbankpresident.org-blogista.

Blogien keskinäisten linkitysten ja kommenttiketjujen avulla samoista asioista kiinnostuneet ihmiset voivat vaihtaa tietoa ja näkemyksiä - ja joskus myös toimia yhdessä näkemystensä edistämiseksi. Näin yksittäisten ihmisten spontaani aktiivisuus voi kasvaa sellaisiin mittoihin, että päättäjät voivat erehtyä luulemaan sitä tarkoin ohjatuksi ja ylhäältä masinoiduksi toiminnaksi, kuten esimerkiksi taannoisessa tekijänoikeuslakikiistassa.

Blogien avulla myös köyhät saavat äänensä kuuluviin aivan uudella tavalla. Harfordin ja Halkyardin esimerkissä afrikkalaiset bloggarit haukkuivat G8-maiden kokouksen yhteydessä järjestetyn Live8-lobbauskonsertin pataluhaksi, sillä konsertit olivat Afrikan kannalta yhdentekeviä eivätkä afrikkalaiset päässeet niissä edes itse ääneen. Maailmanpankin kommentaattorien mukaan vielä pari vuotta sitten afrikkalaiset eivät olisi saaneet mitenkään kritiikkiään kuuluviin, mutta blogien avulla viesti levisi myös valtamediaan. Osaava toimittaja saakin blogien kautta suoran yhteyden kehitysmaiden kansalaisiin helpommin kuin koskaan ennen.

Mutta nielaisevatko isot ja pahat korporaatiot blogimaailman? Harfordin ja Halkyardin mukaan Hesarin blogi-innostuksesta huolestuneet bloggarit voivat olla huoleti, sillä Hesarin blogeilla ei ole juuri merkitystä. Blogien maailmassa pelikenttä on paljon tasavertaisempi pienten ja suurten toimijoiden välillä, sillä blogeja syntyy sellaista vauhtia, että relevantti sisältö ja nopeus ovat paljon tärkeämpiä asioita kuin julkaisijan taustalla olevat resurssit.