sunnuntaina, heinäkuuta 16, 2006

Tunnustan moukkuuteni


Kuvassa on Mäntän kuvataideviikoilla esillä oleva Jukka Lehtisen ja Marko Suomen taideteos Pukki kaalimaan vartijana, jossa on - kuten kuvasta näkyy - pukki ja kaalimaa. Samoilta herroilta on esillä myös taideteos nimeltä Potut pottuina. Siinä on tietysti yhden rivin perunapenkki.

Nykytaiteeseen on vaikea suhtautua luontevasti. Suurinta osaa en ymmärrä ollenkaan eikä se herätä minussa minkäänlaisia tuntemuksia - tai se saa aikaiseksi samanlaisen raivarin, jonka tutuntuttuni sai luettuaan seinälle vinoon naulatusta vihreästä villalanganpätkästä koostuvan teoksen nimeksi Vihreä diagonaali. Joskus, kuten kuvassa olevan teoksen kohdalla, hymähdän tyytyväisenä hauskalle jutulle ja jään epätietoisena miettimään, että pitäisikö minun ymmärtää teoksesta jotain syvällisempääkin. Joskus hyvin harvoin teos pysäyttää ja saa aivosoluni liikkeelle; kuvataideviikoilla näin teki ainakin Santeri Tuorin Wilma. Juuri koskaan en kuitenkaan osaa sanoa, mitä taiteilijat haluavat teoksillaan sanoa, eikä minulla ole aavistustakaan siitä, mikä näistä teoksista on teknisesti ottaen hyvää tai huonoa taidetta.

Musiikin kanssa on helpompaa, kun tuli tahkottua lapsuudessa viulut, musiikinteoriat ja bändisoittimet: siitä pystyy sanomaan mikä on tehty hyvin ja mikä sinnepäin, ja jos siitä sinnepäintehdystä sattuu syystä tai toisesta tykkäämään, sen osaa perustella itselleen. Maalausten ja vastaavien kanssa näin ei ole, ja siksi tunnen oloni taidenäyttelyissä usein tyhmäksi ja päästän defenssit valloilleen: ei tässä prkl ole järjen hiventäkään.

Pojat uimassa Mäntän serkustensa kanssa.

Saimme kutsun sikahienoille yksityiselle rokkifestareille, joiden teemana oli hippeily. Vaan meidän pojatpa halusivat olla punkkareita.

5 Comments:

Blogger Svanhild said...

Nykytaiteessa on mun mielestä kysymys oikeastaan siitä, että kuka keksii ns. jutun. Ei välttämättä siis taiteesta "perinteisessä mielessä". Eikä nykytaidetta tarvitse "ymmärtää", se pitää "kohdata".

Pukki kaalimaan vartijana on hyvä "juttu". Samoin Kiasmassa olevassa Arsissa on muutama oikein hyvä "juttu". Esimerkiksi hiekasta tehty sakkilauta. Se on kaunis.

3:33 ip.  
Blogger TigerLiisa said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

11:24 ap.  
Blogger sanna said...

Hei TigerLiisa, sori että poistin viestisi (emme ole käyttäneet poikien nimiä tässä blogissa), mutta totta on että pojat ovat rock :)

12:43 ip.  
Blogger Janne said...

Joo, jotenkin näin olen itsekin yrittänyt lähestyä nykytaidetta, ja viime aikoina olen ollut sille sen verran altistunut, että defenssit ovat vähentyneet ja olen alkanut nayttia just näistä hyvistä jutuista.

Aika usein tuntuu kuitenkin siltä, että jos nämä nykytaidejutut ovat tosiaankin vain "hyviä juttuja", niin siinä tapauksessa ne ovat mulle usein vähän sama asia kuin se että joku kertoisi vaikkapa hyvän vitsin. Ja siksipä sitä alkaa sitten ajattelemaan, että pakko tässä jotain muutakin olla, mutta en vain ymmärrä, mistä tässä on oikeasti kysymys...

Ja kuten sanoin, joskus nykytaidetta on tullut kohdattua silläkin tavalla että ne saavat aikaan enemmänkin kuin hymähdyksen, mutta se on kyllä äärimmäisen harvinaista.

12:53 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Hessusta (eli pukista kaalimaan vartijana) on muuten tullut siinä mielessä "oikeaa" nykytaidetta että kuvataideviikkojen keskustelupalstalla lainehtii tällä hetkellä ankara taistelu, jossa hessu taiteus on iso issue. Eläinten oikeiuksien puolustajat ovat huolissaan Hessun oloista, monet puolustavat juttua. Taisto on ankara ja heknkilökohtaiset solvaukset viuhuvat. Vau!

10:39 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home