sunnuntaina, huhtikuuta 29, 2007

Toveri suursmurffi

"Jos on varaa maksaa miljoona, on oikeus asua [hienolla asuinaleella] ilman että vieressä on alkoholistien asuntola."
- Aino Mäkisalo NYT-liitteen jutussa, jossa haastateltiin porvareita (27.4.2007)

Jos vappufiilikset ovat matalalla Hakaniemen suunnassa, niin kannattaa vaihtaa NYT-liite smurffisarjakuviin. Smurffit elävät nimittäin suunnitelmataloudessa, ja suurmsmurffi on kommunistisen smurffiyhteisön Karl Marx. Jos ette usko dialektisen smurffismin olemassaoloon, niin lukekaa tietosanakirjasta.


Tänään muistelimme kahden vuoden takaisia Sambian-jäähyväisiämme syömällä maissipuuroa eli nhsimaa. En kehtaisi tarjota tekemääni nshimaa sambialaisille, mutta tämänpäiväinen kokkaukseni oli jo sen verran onnistunut, että väittäisinpä sen pesevän malawilaisen nshiman tai tansanialaisen ugalin, mosambikilaisista maissihirvityksistä puhumattakaan.

4 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Muistan nhsiman omalta sambiankäynniltäni vuodelta 2002. En vain tiennyt miten se kirjoitetaan. Muistan kuinka paikallinen pelotyöläinen kysyi mitä me Suomessa syömme, ja kun vastasin että perunaa, hän epäili, mahtaako siitä tulla vatsa täyteen.

Täyttävää se shsima tosiaan oli. Ja terveellistä ja käsittääkseni sen kasvattaminen (tai siis kassavan (?) kasvattaminen) on ekologisesti huomattavasti järkevämpää kuin riisin.

Olitteko te Lusakassa vuonna 2002? Tapasimmeko? Janne Lusakassa kun kuulostaa jotenkin tutulta. Kävin paikallisessa Kepan toimistossa kääntymässä kun siellä oli duuni vapaana. En kuitenkaan koskaan jättänyt papereita. Juttelimmeko kenties silloin siellä, vai oletko kenties se joka sen duunin lopulta sai?

9:20 ap.  
Blogger Janne said...

Nshimaa voi kyllä tehdä kassavastakin, mutta mieluiten sambialaiset syövät maissista tehtyä nshimaa, valitettavasti. Maissi kestää nimittäin kuivuutta paljon huonommin kuin alueen alkuperäisen kasvit kuten kassava, ja liiallinen maissiin keskittyminen voi siksi tarkoittaa sateettomina vuosina nälkää.

Emmepä tainneet ehtiä tavata Sambiassa - saavuin nimittäin Lusakaan vasta joulukuussa 2002.

9:25 ip.  
Blogger esa said...

Minä olin, Timo, Sambiassa kesäkuusta 2002 eteenpäin, ja muistelen että siellä olisi käynyt joku jolle olisin puhunut vapaasta duunista.

Janne, kassava on - yllättävää kyllä - myös tuontikasvi Afrikassa. Etelä-Amerikasta on sekin, niin kuin maissi, ja ibeerit toi sen Afrikkaan, niin kuin maissinkin. Mutta ravintoarvot ovat tosiaan maissia parempia, samoin kuin kuivuuden kestävyys.

9:01 ap.  
Blogger Janne said...

toden totta esa, kassava vaan tuntuu jotenkin alkuperäisemmältä. oliskohan se yleistynyt kylissä ennen maissia, joka levisi isommin vasta englantilaisten aikana.

7:29 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home