sunnuntaina, huhtikuuta 15, 2007

Onnellisen elämän salaisuus

Olen tainnut vihdoin keksiä, miten Suomessa voisi ehkä viihtyä. Avain onneen ei ole lottovoitto tai suurempi palkka, vaan osittainen hoitovapaa ja nelipäiväinen työviikko.

Harkitsin nelipäiväisyyttä melkein pari vuotta, mutta lopullinen päätös jäi melkein tekemättä. Aina tuntui olevan kaikenlaisia tarpeita, joiden täyttämiseksi piti raapia kasaan jokainen likenevä euro.

Unelma nelipäiväisestä työviikosta taisi jo melken unohtua, kunnes tutustuin sattumalta Osmo Soininvaaran tuoreeseen kirjaan. Siinä Osmo kirjoittaa, ettei lisääntyvä vauraus kasvata onnellisuutta, sillä jatkuva talouskasvu syntyy aina vaan rankemmalla työtahdilla. Kasvun maksimoinnin sijaan onnellisuus syntyy siitä, että lyhennetään työaikaa ja vietetään laadukasta, kiireetöntä vapaa-aikaa.

Niinpä: vajaan 20 prosentin lasku tuloissa ja sen myötä kauppaan jäävät uudet hilavitkuttimet eivät harmita yhtään, jos lisääntynyt vapaa-aika nostaa elämänlaatua tuplasti. Ainakin loppuvuoden ajan voin ajatella joka maanantaiaamu, että ylihuomenna työviikko on jo melkein putkessa.