lauantaina, lokakuuta 21, 2006

Madonna shoppasi lapsen Afrikasta

Madonna on liittynyt kehitysmaista lapsen adoptoineiden supertähtien kasvavaan joukkoon. Tähti lennähti Malawiin, hankki eteensä rivin orpokotilapsia ja valikoi lapsirivistöstä itselleen reilun vuoden ikäisen David Bandan. Madonna viipyi maassa yhdeksän päivää, ja muutama päivä hänen lähtönsä jälkeen pikku David lennätettiin yksityissuihkarilla Lontooseen. Tämä hyväksyttiin Malawin korkeinta oikeutta myöten, vaikka lain mukaan malawilaislapsia voivat adoptoida vain sellaiset henkilöt, jotka ovat asuneet maassa puolitoista vuotta.

Tavallisille kaduntallaajille kansainvälinen adoptio on pitkä ja monimutkainen prosessi, jolla varmistetaan se, että adoptio on lapselle paras ratkaisu. Ilmeisesti sekä Britannian että Malawin adoptiolakeja rikkonut Madonna löysi ja näytti kaikille muillekin porsaanreiän, jota voidaan käyttää myös kansainvälisessä lapsikaupassa, kuten YK:n IRIN-uutispalvelun haastattelema eteläafrikkalainen asiantuntija toteaa.

Maaliskuu 2004: kuopuksemme leikkii Malawi-järven rannalla, paikalliset lapset työskentelevät kalaverkkojen kimpussa.

Madonna itse väittää noudattaneensa kaikkia lakeja ja muistuttaa, että adoptioprosessi alkoi jo "monta kuukautta" ennen kohuttua orpokotivierailua. Avoimessa kirjeessään Madonna toteaa saaneensa tietää, että Malawissa on yli miljoona orpoa ja halunneensa siksi "avata kotinsa ja auttaa lasta pakenemaan äärimmäisen kovaa elämää, köyhyyttä ja monissa tapauksissa kuolemaa".

Toivottavasti David Banda on tulevaisuudessa tyytyväinen siihen, että tuli material girlin shoppaamaksi. En tiedä, onko eristyksissä eläminen ja paparazzien kohteena oleminen mukavampaa kuin malawilaisessa orpokodissa kasvaminen, mutta toki Davidilla tulee olemaan aivan erilaiset mahdollisuudet elämässään.

Tosin Davidilla olisi ollut perhe myös Malawissa. Hänen äitinsä kuoli pian synnytyksen jälkeen ja sisaruksetkin ovat menehtyneet, mutta lapsen isä on elossa. Isä joutui antamaan poikansa köyhyyden takia orpokotiin, mutta hän pyöräili joka viikko 40 kilometriä tuodakseen lapselleen kotipuutarhansa hedelmiä ja leikkiäkseen hänen kanssaan. Tilaisuuden tarjoutuessa isä halusi kuitenkin pojalleen parasta ja antoi hänet adoptoitavaksi (ehkäpä hänen mieleensä ei tullut ehdottaa, että Madonna pelastaisi Davidin elämän takaamalle tämän isälle riittävän toimeentulon lapsensa elättämiseksi).

Nyt Davidin isä syyttää Madonnaa kritisoivia ihmisoikeusjärjestöjä siitä, että he ovat vain kateellisia hänen pojalleen. "Hallituksen väki kertoi minulle, että tämä on hyvä asia maallemme. Hän palaa takaisin koulutettuna ja pystyy auttamaan meitä", kertoo David Bandan isä IRIN-uutispalvelun jutussa, joka siteeraa brittiläistä Mail on Sunday -lehteä.

Onkohan uusi äiskä samaa mieltä pojan tulevaisuudesta?

Tosi fiksu adoptiojärjestely: tällä hetkellä David Banda on virallisesti 18 kuukauden väliaikaisessa adoptiossa, jonka aikana Malawin hallitus varmistaa, että adoptio on lapsen edun mukaista. Mitenkähän Malawin hallitus suunnittelee palauttavansa Davidin takaisin Malawiin ilman että lapsi siitä kärsii, jos selvitys osoittaisi adoption olevan huono idea? Tai miten he reagoisivat väliaikaisen adoption aikana, jos joku menisi näyttämään Madonnan seksivideot lapsen patavanhoillisessa kulttuurissa elävälle isälle, ja tämä alkaisi vaatia lastaan takaisin? (Tiettävästi isä ei tiennyt Madonnan taustasta mitään, kun hän antoi lapsensa adoptioon.)