lauantaina, elokuuta 06, 2005

Lepää rauhassa, Hautomo

Helsingin kaupungin virkamiehet ovat päätöksellään lakkauttaneet työhuone-päiväkoti Hautomon. Saimme kutsun tänään vietettyihin hautajaisiin, sillä pojat olivat Hautomossa vuoden verran ennen Afrikan-komennustamme.

Hautomo oli vanhempien itsensä suunnittelema, perustama ja sisustama yksityinen päiväkoti, jonka yhteydessä oli tilat myös vanhempien työhuoneille. Tarhaan palkattiin yksi lastentarhanopettaja, ja lain edellyttämä toinen aikuinen saatiin työhuoneissa puurtavista vanhemmista, jotka tekivät hoitotyötä vuorotellen. Hautomossa lapset saivat olla tarhassakin vanhempiensa lähellä, ja järjestely oli vapaaehtoistyön ansiosta halpa sekä kaupungille että vanhemmille.

Hautomon joulujuhla vuonna 2001.

Toukokuussa kaupunki ilmoitti lakkauttavansa päiväkodille myönnetyn tuen. Byrokraatit ilmoittivat, että järjestely on asetusten vastainen, sillä tarhassa pitäisi olla kaksi palkattua aikuista. Sillä ei ollut kaupungille mitään väliä, minkä sorttisen aikuisen hautomolaiset olisivat palkanneet. Päiväkoti olisi voinut pestata vaikkapa talonmiehen, kunhan kyse oli palkkatyöstä. Sen sijaan vapaaehtoistyötä tekevät lasten vanhemmat eivät kelvanneet toiseksi aikuiseksi.

Helsingin Sanomissa julkaistussa yleisönosastokirjoituksessa virkamiehet väittivät, ettei heidän kielteinen tukipäätöksensä lakkauta Hautomoa. Heidän näkemyksensä mukaan toimintaa voidaan jatkaa, jos yhdistys hankkii yhden lastentarhanopettajan sijaan kaksi perhepäivähoitajaa. Näin yritetäänkin tehdä, mutta tämä nostaa kustannukset kohtuuttomiksi. Lisäksi tarhan tiloihin alivuokralaisiksi muuttavat perhepäivähoitajat ovat yksityisyrittäjiä, jotka valitsevat periaatteessa itse hoidettavansa. On siis mahdollista, ettei Hautomolta työhuoneen vuokraava vanhempi saa lastaan Hautomoon hoitoon.

Hautomon hautajaisissa valmistettiin muun muassa uunikanaa höyhenineen päivineen.

Summa summarum: helsinkiläisävanhemmat kehittivät innovaation, joka säästi veronmaksajien rahoja ja auttoi vanhempia hoitamaan sekä lapset että työn kunnolla. Viranomaisten olisi pitänyt tukea hanketta ja ottaa siitä oppia. Sen sijaan he tuhosivat sen vetoamalla sääntöön, jota he olivat itse olleet noudattamatta ilman mitään ongelmia jo seitsemän vuotta. On ne vaan fiksuja.

PS. Seuraan tätä kirjoittaessani toisella silmällä yleisurheilun MM-kisojen avajaisshown aikakonespektaakkelia. Toivottavasti tämä ei näy ulkomaisilla tv-kanavilla.

Pojat ottivat hautajaisten jälkeen tuntumaa Urho Kekkosen muistomerkkiin.