sunnuntaina, heinäkuuta 31, 2005

Valittavien mummojen asialla

STT ehti jo perua uutisensa Sambiassa pidätetystä Lontoon iskujen suunnittelijasta, mutta tänään uutiset kertovat, että mies olisi sittenkin iskujen takana.

Täytyypä jatkaa vielä journalismikritiikkiä, sillä pitäähän tässä tasapuolisuuden nimissä runtata myös kotimaista mediaa.

Sitä en kiistä, etteikö Hesarin lukeminen olisi ollut pitkän tauon jälkeen mielettömän hienoa. Yleensä nousen vapaapäivinäkin viimeistään seitsemältä lukemaan päivän lehden, ja jutut kirjoittaneita toimittajia kohtaan tarvitsee tuntea myötähäpeää vain silloin tällöin. Lehden pääkirjoitukset ovat kuitenkin poikkeus.

Tyypillinen Hesarin pääkkäri referoi ajankohtaista uutista ja heittää loppuun jonkun tyhjän heiton tyyliin "jää nähtäväksi", miten aiheena olevalle asialle käy. Todelliset mielipiteet, näkemykset ja aloitteet ovat harvinaisuuksia. Jos omaa sanottavaa ei ole, niin jättäisivät pääkkärinsä kokonaan julkaisematta - tapahtumien kuvaaminen kuuluu uutissivuille.

Kun päivittelin asiaa eilen baarissa, lehtimiestuttuni muisti yhden poikkeuksen. Tiistaina Hesari ehdotti, että katusoittajilta kiellettäisiin vahvistimien käyttö. Siinäpä niin merkittävä yhteiskunnallinen epäkohta, että Erkkolakin puuttuu asiaan. Valittavien mummojen pää-äänenkannattaja puolustaa katujemme rauhaa!
Sambia on ehkä journalistinen persläpi, mutta sikäläisten lehtien pääkirjoituksissa on munaa: toisin kuin kuin Hesarin nössön-nössön-pääkkäreissä, niissä otetaan kantaa ja rajusti.