sunnuntaina, elokuuta 14, 2005

Eroan kirkosta

Kirkon piirissä käydyt homo- ja naispappeuskeskustelut sekä viime talven "pettäjäpiispa"-kohu antoivat vihdoin sen verran puhtia, että sain tänä aamuna täytetyksi kirkostaeroamisilmoituksen. Myös arkkipiispa Paarman kannanotto, jonka mukaan kirkosta eroaminen taloudellisista syistä on itsekästä, antoi mukavasti lisäpotkua.

Olen roikkunut jäsenenä pitkään vailla uskonnollista vakaumusta. Saamattomuuden lisäksi tärkeimpiä syitä ovat olleet nämä:
- Tiettyjen vapaa-ajattelijapiirien kiihkouskovaisuutta läheisesti muistuttava ateistinen mouhotus on niin ärsyttävää, etten ole halunnut miellyttää heitä eroamalla kirkosta.
- Helsingissä kirkon jäsenet saavat ilmaiseksi Kirkko ja kaupunki -lehden, jonka yleisönosastoon olen ollut koukussa jo viitisentoista vuotta.

Kirkkiksen legendaarisin yleisönosastoväittely käytiin joskus 90-luvun alussa, kun lehteä lukevat leskimummot riitelivät palstalla siitä, pääsevätkö heidän koiransa taivaaseen. Yleisin mielipide taisi olla, että jos ei minun Tessuni pääse, niin sitten en minäkään sinne halua. Sittemmin lehden toimitus alkoi karsia kaikkein höyrypäisimpiä mielipiteitä, mutta nyt seula näyttää taas höltyneen ilahduttavasti. Tässä kirkkokansan merkittävimmät avaukset elokuun ensimmäisessä numerossa:

- Päätoimittaja haluaisi Turun seuraavaksi piispaksi naisen, mutta huolestunut naislukija kysyy kirjoituksessaan, miksei mies kelpaa: "Pahoin pelkään, että naipiispa tekisi aloitteita, joilla mukautuisimme tämän maailmanajan mukaan. Kukapa se alussa petti miehen? Ettei ollut nainen, Eeva?"

- Toinen lukija on pahoittanut mielensä lehden vitsipalstalla julkaistusta anoppivitsistä. Lukijan mukaan vitsi ei ollenkaan naurata anoppeja eikä heitä, jotka arvostavat naista. "Kannattaisi miettiä, millaisia naiskuvaa halventavia, iankaikkisen vanhoja stereotypioitatarjoatte lukijoillenne anoppi"vitsien" kera", lukija laukoo.

(Se anoppivitsi meni muuten näin:
Mies valitti toiselle olutbaarissa: "Malmilla on itsepäisiä haudankaivajia."
"Kuinka niin?"
"Kieltäytyvät hautaamasta anoppiani kasvot alaspäin. Ajattelin, että näkisi naisparka kerrankin minne on menossa.")


Omaa kirkkosuhdettaan pohtiville tiedoksi: eroamisilmoitus löytyy täältä ja liittymisilmoitus täältä. Espoolaisille kirkkoon liittyjille löytyy oma lomake ja kirjekuori, jonka postimaksut on maksettu etukäteen, mutta muiden on kiikutettava paperit maistraattiin tai seurakuntaan omalla kustannuksella. Jos haluat kokeilla kirkon palveluita ennen eroamista tai liittymistä, niin nykyään kirkossakin voi käydä myös netissä osoitteessa www.verkkokirkko.fi.

Viime viikolla vierailin Nuuksion kansallispuistossa.

Toissapäiväisten Sambian-bileiden jälkeinen aamiainen: paistettua virtahepoa.

2 Comments:

Blogger Pälli said...

Olet tehnyt kunnioitettavan ratkaisun. Toivon, että useampi tekisi samoin - eroaisi kirkosta, jos ei usko Raamatun Jumalaan.

Se tietäisi kirkolle varmasti taloudellisia vaikeuksia, mutta tekisi muuten hyvää.

Kaikkea hyvää sinulle! :)

5:19 ip.  
Blogger Janne said...

Kiitos kiitos, kaikkea hyvää sinullekin.

6:46 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home