keskiviikkona, toukokuuta 21, 2008

Berliini rulettaa



Suuri osa Itä-Eurooppaan rakennetuista neuvostoarmeijan muistomerkeistä on jo purettu. Suurin ja mahtavin on kuitenkin jäljellä Berliinissä, kiitos "fasistisen" Saksan liittotasavallan suojelutoimien. Muistomerkkiä ei taideta turistioppaissa mainita, mutta suosittelen sitä kaikille Berliinin-matkaajille esim. eksoottiseksi pussikaljapaikaksi. Valtavalla muistomerkillä ei juuri muita kävijöitä näy.

Holokaustimuistomerkki ei tunnu sopivalta pussikaljapaikalta, mutta semmoiseenkin sitä tunnutaan käyttävän. Turistivilinä muistokivien keskellä ei oikein sovi monumentin henkeen, mutta kuvassa se näyttää hienolta. Hitlerin viimeinen bunkkeri oli kuvan vasemmassa laidassa olevan talon edessä.


Vaikka puna-armeijan päräyttävä monumentti onkin säilytetty, derkkujen vanhaa parlamenttitaloa puretaan parhaillaan. Se oli kuulemma täynnä asbestia.



Saksalaisten suhtautuminen toiseen maailmansotaan on - ymmärrettävistä syistä - hämmentävää. Jos irakilaiset päätyvät joskus pitämään jenkkejä vapauttajinaan, niin mahtavatko he juhlia valloittajien voittoa tämän julisteen kaltaisilla kuvilla? Ei mitään sankarisotilaita suojelemassa naisia ja lapsia, vaan pommikoneita pommittamassa oman pääkaupunkia maan tasalle. Saksan antisaksalaiset haluavat kieltää nationalismin saksalaisilta, mutta tämän julisteen perusteella entisten vihollisten nationalismi on suorastaan kannatettavaa.

Oli miten oli, niin on se hieno kaupunki.

2 Comments:

Blogger Tuazophia said...

Tuohon DDR-palatsin paikallehan aiotaan rakentaa siinä ammoin sijainneen kaupunginlinnan ulkokuori ainakin kolmelta sivultaan - sisäpuoli ja se neljäs sivu (Spree-joelle päin) ovat kai vieläkin auki. Mutta ei se mitään, onhan sentään jo melkein päätetty, että linnan edustalle tulee ehkä muurin murtumisen muistopatsas - ja tämän "päätöksen" sai valtiopäivät aikaan kuudessa tunnissa. Hulluja nämä saksalaiset. Ja kuitenkaan en muuttaisi pois!

10:27 ap.  
Blogger Janne said...

Joo, ymmärsin että jos berliiniläisiltä olisi kysytty, niin taloa ei olisi purettu.

Kunhan nyt eivät tv-tornia purkaisi, semmoistakin on kuulemma joku esittänyt...

8:50 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home