keskiviikkona, syyskuuta 19, 2007

Olipa kerran Itä-Helsinki

Istuin viime perjantai-iltana metrossa mustaihoisen miehen viereen. Seuraavalla asemalla viereen änkesi kymmenkunta kännistä skinheadia, joista pari alkoi sättiä väärän värisenä pitämäänsä ihmistä. Pikku hiljaa skinien muutenkin hävyttömät loukkaukset alkoivat muuttua fyysisiksi: he kävivät kiinni miehen vaatteisiin, lääppivät kähärää tukkaa ja pyyhkivät hiuksista "likaantuneet" sormensa hänen takkiinsa.

Itse olisi luikkinut vastaavassa tilanteessa karkuun, mutta afrikkalaismies ei alistunut: pakenemisen sijaan hän nousi seisomaan ja pyysi kohteliaasti skinejä lopettamaan. Kun skinien uho vain yltyi, mies haastoi koko skinijoukon tuuppaamalla pahinta sikailijaa. Seurasi lyhyt kaaos, kun skinit yrittivät käydä joukolla afrikkalaismiehen kimppuun. Yritin itsekin pitää skinejä loitolla, mutta koska kaksi kymmentä vastaan -tappeluiden ennuste on huono, ehdotin afrikkalaiselle, että yrittäisimme jäädä seuraavalla asemalla pois.

Tilanne rauhoittui ja siirryin ovien lähelle päästäkseni mahdollisimman pian ulos. Raivostunut afrikkalaismies jäi kuitenkin aloilleen ja haki yhdessä skinien pääpukarin kanssa uutta tappelua. Sehän tietysti syntyikin, enkä päässyt enää oven luota kunnolla väliin; skini pääsi yllättämään miehen sivusuunnasta ja löi häneltä ohimon verille.

Tilanne laukesi lopulta skinien jäädessä pois metrosta. Pysäkki sattui olemaan myös afrikkalaismiehen määränpää, eikä hän suostunut vieläkään taipumaan skinien sikailun edessä, vaan käveli skinien kanssa laiturille. Kunnioitin miestä joka ei antanut skinien määräillä itseään, mutta en enää seurannut häntä. Toivottavasti hätiin soittamani poliisit ehtivät nopeasti paikalle.

27 Comments:

Blogger Svanhild said...

Itähelsinkiläisenä vähän iski otsikko otsaan... Jos sama olisi tapahtunut vaikka töölöläisellä kadulla, olisitko otsikoinut jutun vastaavasti?

Kiitos sinulle, kun et katsonut toisaalle.

2:19 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

hö, eikun otsikko olis sillon ollut olipa kerran töölö!
Tuli itselle vain mieleen että miten reagoi muu porukka vaunussa? Katseli ikkunasta muuanne?

5:14 ip.  
Blogger Janne said...

Myönnetään, olihan tuossa otsikossa Steen1:mäistä slummihypetystä, joka antaa Itä-Helsingistä väärän tai vähintäänkin yksipuolisen kuvan. Itsekin olen asustellut täällä melkein koko ikäni, ja tämä oli oikeastaan ensimmäinen kerta, kun jouduin tämmöiseen tilanteeseen.

Eipä reagoinut muu porukka, mutta minulla ei ole oikein varaa heitä siitä kritisoida. Harmittaa myöntää, mutta itsekin istuin minuuttitolkulla hiljaa paikallani kuunnellen skinien loukkauksia ja miettien, uskallanko sanoa heille vastaan. Kun homma sitten meni fyysiseksi nujakoinniksi, olin sen verran keskellä koko kärhämää, ettei sivussa pysytteleminen olisi ollut enää mahdollista.

8:51 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Muute iha hyvä, mut jos kaiken paskan tosta poistaisit ni toho ei jäis yhtää mitää. Terveisin paikalla ollut skinhead.

5:49 ip.  
Blogger Janne said...

No johan.

Jos tarkoitat paskalla mielipiteitä jotka ovat mielestäsi vääriä, niin en usko että meidän kannattaa tuhlata toistemme aikaa konsensuksen etsimiseen.

Jos taas olet sitä mieltä että kuvasin tapahtuman totuudenvastaisesti, niin kerro ihmeessä, mikä kertomuksestani ei pitänyt paikkaansa.

10:39 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Ensinnäki pahoinpitelijöitä oli yksi, toinen yritti olla siinä välissä. Muut istui penkillä puuttumatta tilanteeseen ja ainoastaan pahoinpitelijä oli jurrissa. Kaikki muut vasta alotteli. Eikä siinä tosissaan meiän porukan lisäksi tullu ketää väliin.

4:43 ip.  
Blogger Janne said...

Tämähän menee kiinnostavaksi, tiedä vaikka päästäisiin kuule yhteisymmärrykseen siitä, mitä metrossa tapahtui.

Joo, ehkä osa teistä vasta aloitteli, sitä helposti luulee että koko porukka on kännissä, jos lähin on jurrissa ja muutkin juo kaljaa ja mölyää. Sekin on totta, että vain yksi teistä oli koko tapahtuman ajan aktiivisesti pahoinpitelemässä sitä tyyppiä, muut lähinnä seisoi ympärillä. Mutta se pääpukari ei todellakaan ollut ainoa teikäläinen, joka oli ensin vittuilemassa ja sitten nujakoimassa. Tappelun alkaessa teitä oli käymässä sen afrikkalaismiehen kraiveliin niin paljon tyyppejä kuin siihen loossiin mahtui, mutta se tilanne rauhoittui nopeasti ja sen jälkeen tappelijoita oli tosiaan vain yksi, muilta tuli korkeintaan uhkailua.

Senkin olisin voinut toki sanoa, että yksi teistä yritti tosiaan saada sitä teidän varsinaista tappelijaanne rauhoittumaan.

Mitä taas omaan toimintaani tulee, niin en todellakaan yrittänyt tulla "tosissani" väliin jos se tarkoittaa aktiivista tappelemista. Kunhan yritin pitää teitä loitolla toisistanne, kun satuin olemaan jo valmiiksikin siinä välissä.

10:58 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

täähän mielenkiintoista, miten ihmeessä on tämä skinhead törmännyt blogiin?!? WAU! Ehkä hänkin oppii pikkuhiljaa arvostamaan muita ihmisiä. Tai se joka rauhoitteli kaveriaan.

10:56 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

11:28 ap.  
Blogger Janne said...

Kyllä, skinit ovat verkossa siinä kuin muutkin. Muuan maahanmuutajavastainen sivusto on jopa linkittänyt tämän blogin sivuilleen, mutta ei sieltä ole vissiin tullut koskaan yhtään käyntiä näille sivuille.

Sen sijaan tätä postausta on kovasti googletettu, ja kommenttipalstalta juuri poistamani rasistisen kommentin perusteella ainakin joku googlettajista on nahkapäiden hengenheimolaisia. Löytyipä kävijästatistiikasta yhden skinin irc-galleriaprofiilikin, jossa on oikein hienoja perhepotretteja skinien tapaamisista sig heil -tervehdyksineen päivineen.

5:01 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

mä kirjotin rasistisen kommentin enkä ole näitten nahkapäiden hengenheimolainen vaikka skini olenkin

7:38 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Jos oisit somalilauman (olettaen että tää oli somali) tehneen samalla tavalla valkoselle täysin satunnaiselle miehelle, oisitko avautunut asiasta blogissas?

1:12 ip.  
Blogger Janne said...

Höh. Rauhallisten kanssamatkustajien terrorisoiminen on ääliömäistä ihan siitä riippumatta, minkä maalaisia tai -värisiä terrorisoijat ovat. Voisin ihan hyvin kirjoittaa myös semmoisista ääliöistä, jotka eivät ole syntyperältään suomalaisia. Ääliömäisyyden huippuna pidän ihmisiä, jotka valitsevat uhrinsa ihonvärin perusteella.

5:39 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

suomi suomalisille!!!

11:26 ap.  
Blogger Janne said...

*syvä huokaus*

taidan lopettaa tämän postauksen kommentoinnin omalta osaltani tähän.

8:51 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Surkuhupaisa tarinasi on sekä puolueellinen että vääristelty, itse kun olin kyseisessä metrossa myös tämän välikohtauksen aikana.

6:13 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

SAATANA! Nyt loppuu skinejen hommat. Pyydän että mahdollisimman moni joka ei ole rasisti alkavat minun kanssani miettimään rakennammeko uuden yhteisön ja alamme suojelemaan tumma ihoisia. Ei tästä tule mitään vihaan skinejä yli kaiken... Kuinka moni on valmis vastarintaan!? ilmoittakaa niin ruvetaan miettimään tätä....

Maailma on kaikille ihmisille...

12:45 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

tummaihosia ei pidä suojella!joo ehkä maailma on kaikille ihmisille mut suomi on suomalaisille!!vihaa sä vaan meitä,me sentään eletään oikeella aatteella,oikeella elämäntavalla

1:46 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

En ymmärrä miksi syrjitte muita kansoja. Hitlerillä oli ehkä oli syy rotusyrjintään, liittyen salaliittoteorioihin. Mutta kerroppa miksi syrjitte muita rotuja?

3:11 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Asun itse helsingissä.. näen joka päivä lappuja joissa lukee "good night white pride".. eli loukkaa valkoista rotua.. ja vielä mietitte että suurin osa rasismista ulottuu vain valkoisista tummiin? EI!.. Olin kerran kaupungissa syömässä. Olin menossa Mcdonaldsiin.. Siellä oli tumma vartia.. joka ei päästänyt minua sisään pelkän ihonvärini takia.. syytti rasistiksi heti.. ja kun vähän yritin työntää pois tieltä.. ja sanoin "kai täällä ihmiset saa käydä syömässä?" niin työsni hän minut pihalle Mcdonaldsista.. vierellä oli monta hänen ystäväänsä.. jotka osoittivat sormella ja nauroivat.. ihmettelin todellakin että mistä oli kyse.. perään yksi tummista huusi nyrkki pystyssä Blackpower!.. tälläistä sattuu vielä useaan otteeseen, ainakin helsingissä. SUOMI on suomalaisten maa! kouluissa ei saa enään edes huutaa " kuka pelkää mustaapekkaa!" Koska se on liian rasistinen sana.. neekerin pusujen nimet on vaihdettu.. lakuja ei saa myydä enään lakun perinteisille etiketeillä.. Älkää ihmiset katsoko rasismia vain yhdestä kulmasta..

11:57 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

1:45 ap.  
Blogger Marye said...

"tummaihosia ei pidä suojella!joo ehkä maailma on kaikille ihmisille mut suomi on suomalaisille!!vihaa sä vaan meitä,me sentään eletään oikeella aatteella,oikeella elämäntavalla" <-- tää on tämä asia josta me suomalaiset muijat voidaan olla ylpeitä,jatkakaa samaa rataa suomen skinheadit,täällä on liian paljon ulkomaalaisia ja asialle täytyy tehdä jotain !!!!!

11:42 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

5:08 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Ei tässä maailmassa ole mitään juntimpaa kuin skinit ja natsit. Yleensä kyseessä on vähäosaisia, kouluttamattomia ja syrjääntyneitä juppeja jotka on tuskin koskaan päässyt matkustamaan Tallinnaa pidemmälle. Sääliksi käy miten on jotkut ihmiset voineet kasvaa niin kieroon ja tyhmiksi että on heti pasmat sekaisin kun näkee vähän erilaisen näköisen ihmisen täällä Suomessa.

8:50 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

ongelmana ei oleihonväri vaan muslimit. muslimit ovat maailman rasistisin heimo. Koraanissa opetetaan suoranaiseen rasismiin kaikkia ei-muslimeja vastaan joten pidän skinheadeja pienimpinä huolina tässä maailmassa joten hipit jotk meuhkaa skineistä niin tutustukaa oikeeseen rasismin harrastajiin eli MUSLIMEIHIN---> NE PITÄÄ HÄVITTÄÄ!!

9:57 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Olin itekki joskus 13-vuotiaana sitä mieltä että neekerit on perseestä, mutta kasvoin aikuiseksi. Nykypäivänä oon sitä mieltä että jokaisella on oikeus elää ihan sama minkä värine ja minkä näköne. Skinit on perseestä!

11:49 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

vain JUNTTI-METSÄLÄINEN sanoo, suomi suomalaisille... entä muu maailma... suomen rajojen ulkopuolella asuu miljoona suomalaista... te vitun skini-rasisti-kouluttamattomat maalaiset, mikäli olette sitä mieltä, hoitakaa ne miljoona suomalaista tänne takas asumaa ni sit voitte ajaa asiaa suomi suomalaisille... suomipoika saa mennä mutta musta/arabi/aasialainen ei saa tulla... pelkästään ruotsissa asuu puoli vitun miljoonaa suomalaistaustaista asukasta.... sääliksi käy teitä paskoja, toivottavasti lapsenne lisäänyy somaleiden kanssa et päästää teistäkin homoista eroon

6:41 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home