lauantaina, lokakuuta 28, 2006

Kaksoiskansalainen

Juttelimme juuri kuopuksen kanssa luokkatovereista, jotka elävät monikulttuurisissa perheissä. Kysyin, että eikö olisi mukavaa, jos hänkin voisi olla kuin he, eli sekä suomalainen että jonkun muun maan kansalainen.

- Mutta olenhan minäkin, kuopus vastasi.

- Miten niin?

- Olen suomalainen ja sambialainen.

Sambiassa asuessani korvaani usein särähti, kun maassa koko ikänsä asuneet valkoihoiset sanoivat olevansa sambialaisia - eiväthän he osanneet paikallisia kieliä, ja heidän elämäntyylinsä ja asenteensa muistutti edelleen siirtomaakauden menoa. Ei kuopuskaan Sambiassa savimajassa asunut, mutta hänen sanomanaan väite kuulosti söpöltä.

2 Comments:

Blogger Tuazophia said...

Koskeeko tuo paikallisen kielen osaaminen ja tietynlainen elämäntyyli myös suomalaisuutta? Kuka on mielestäsi suomalainen?

8:21 ip.  
Blogger Janne said...

Jos ajatellaan asiaa teknisesti, niin Suomen kielen jonkunlainen osaaminen on ainakin lain mukaan kansalaisuuden saamisen edellytys, mutta tietynlainen elämäntyyli ei tietenkään ole. Näin myös periaatteessa - ei tarvitse omaksua tiettyä elämäntyyliä ollakseen suomalainen.

Mutta jos unohdetaan kansalaisuus teknisenä asiana, niin Suomessa ja Sambiassa pysyvästi elävillä ulkomaalaistaustaisilla ihmisillä on aika erilaiset historialliset taustat, sillä Suomeen muuttaneet ulkomaalaiset eivät ole tulleet tänne valloittajina. Sambian osalta sanoisin, että jos on tullut maahan siirtomaaherrana ja haluaa jäädä sinne ja elää "sambialaisena", niin silloin olisi suotavaa, etteivät oma elämäntyyli ja asenteet olisi Sambiaa ja sambialaisuutta kohtaan epäkunnioittavia tai jopa rasistista.

8:42 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home